Какво, къде, кога?

Еко туризъм - Пещери, Еко пътеки, Водопади - подробна информация в края на страницата
Индивидуални маршрути, комбинирани с пикници, полвин или цял ден е незабравимо преживяване сред уникална природа през четирите сезона на годината. Полудневни походи до връх Червен и връх Острич. Целодневен поход: в-х Червен - в-х Острич с пикник. (с водач при група от мин. 4 човека), по желание включваме и връх Трекавец, известен с тракийското си селище и разкопки проведени през 2008г. Разгледайте нашата ГАЛЕРИЯ със снимки от невероятните околности на Тетевен. 

Културен туризъм и исторически забележителности - Гложенски Манастир, “Параклис Покров Богородичен” на връх Острич, Манастирът “Свети Илия” и църквата “Всях Светих” в Тетевен; Местността Костина и за други забележителности моля вижте по-надолу на същата страница.


Джип-сафари в тетевенския балкан
Вие сте професионален фотограф и имате нужда от надежден шофьор, който да Ви изведе до височини, от които бихте искали да заснемете спектакъла на природата?... Или сте любител фотограф, който обича през уикендите да посещава различни места, от които да снима с удоволствие?... А може би сте художник, който все си мечтае да бъде на билото на планината, от където се откриват невероятни гледки и да рисувате с часове?... Не сте? Тогава Вие сте естет, който обича да насища сетивата си с натурални цветове, дело на природата и любител на екстремни преживявания..

Спортен риболов в Конски дол или в басейните на вила Червен, за подробности моля погледнете страницата fish farm.


Плаж във вировете на река Вит. Местността Просеченик или Семейният вир са идеални за целта. Както и 25метров открит басейн в местността “Петровския кръст” в Тетевен.Парапланеризъм в околностите на Тетевен. Старта от връх Червен е подходящ при безветрие или при северозападен вятър (1-2м/с), за по - опитни пилоти. Старта на Драгоица, (при източен вятър) се намира над Ябланица, но също не е за начинаещи; Подходящ за тандемни полети (пилот и пасажер). Меката на парапланеризма е гр. Сопот, в центъра за екстремни спортове “Шамбала”. Там можете да се насладите на панорамен и безопасен тандемен полет с опитен пилот или за тези които вече са летели предлагаме прелети над Стара планина. Предлагаме и занемане на HD видео на вашият полет, както и снимки с висока резолюция. За повече информация, моля пишете ни.


Разходка с кон и урозци по езда - Хижа Роси - Банков Дол, на 40 мин от Вила Червен. Конете са месни породи и са подходящи за разходка на деца; Почасова езда, Уроци, еднодневни и Двудневни Конни походи. Транспорт, застраховка и сертифициран инструктор. Запознаване с бита и традициите на хората живеещи в околността - печене на хляб, варене на ракия, приготвяне на зимнина, правене на кисело мляко, сирене и други местни специалитети. (сезонно и с предварителна заявка). Изкуства и занаяти - Дневни или вечерни уроци по изобразително изкуство. Уъркшопи и експериментални техники за печене на керамика. ЦВЕТНИЦА И ЕНЪОВ ДЕН на Вила Червен...отпразнувайте ги с сред природата с нас!

Оплождане на дъгова и балканска пъстърва - можете не само да наблюдавате, но и да вземете участие. Обикновенно през месеците от Ноември до Април - Американска и Балканска пъстърва.Парк за Приключения АДРЕНАЛИН - Тетевен Стрелба с лък; Барбекю; Лъвски скок; Лятно кино; Пейнтбол, Разходка с кон; Езда; Маунтин байк; Маунтин борд; За Всички любители на природата, планините, пещерите, спорта, хубавото настроение и вълнуващите преживявания.


Предваритени заявки
Повечето от по-горе изредените атракции се правят със предварителна заявка, тъй като са сезонни.

Забележителности и еко пътеки, информация за Тетевенският край

Тетевен
Община Тетевен се намира в Ловешка област, на 120 км от София. Разположена е на площ от 703 кв. км, включва 13 населени места.
Територията на общината е разположена в красивата долина на р. Вит, заобиколена е от върховете Петрахил, Червен, Трескавец и Острич 
Надморската височина варира от 340 до 2100 м., а в гр. Тетевен е 415 м. Климатът е умерено-континентален - зимата е сравнително мека, лятото - прохладно, а живописните върхове, заобикалящи града, го пазят от мъгли и ветрове. В източната част на Златишко-Тетевенската планина се намира връх Вежен / 2 198 м./ - третият по височина старопланински връх. Случайно открити паметници свидетелстват, че този край е обитаван от най-древни времена. Доказателство за това са находките в пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица. 
От времето на траките са многобройните надгробни могили. По косвени сведения може да се установи, че живеещите тук траки са от племето на сердите. 
Нумизматични находки доказват, че тук е имало и римско селище. Могат да се открият следи и от римски пътища и мостове, стражеви наблюдателници. 
Природните богатства предлагат идеални условия за лов и риболов, ски, високопланински преходи и алпинизъм. Интересни забележителности в Тетевен днес са: градският исторически музей, църквата “Всях Светих” и параклисът към нея, манастирът “Св. Илия” - построен през ХIV-ти век, картинната галерия в центъра на града, Гложенският м-р “Св. Георги”, построен през ХIII в., при управлението на цар Иван Асен II; старинните къщи - Бобевската, Йорговата и Хаджи Ивановата; лобното място на Г. Бенковски в м. Костина - Рибарица и на Сава Младенов в м. Козница - Тетевен.
Природни забележителности
“Долината на Тетевен е вълшебна, неизмеримо красива !”-Феликс Каниц
Природата на Тетевенския край е наистина неповторима, омайваща, живописна, изключително разнообразна, с уникална флора и фауна. Вековни гори, стръмни, на места дори отвесни скали, дъхави поляни, водопади, пещери. В биосферния резерват “Царичина” има огромно разнообразие от над 600 вида растения, някои от които са вписани в Червената книга на България. Удобни туристически пътеки водят и до двата съседни резервата - “Боатин” и “Козя стена”. От тук най-бързо се стига до хижите “Георги Бенковски”, “Ехо ” и “Вежен”. 
Истински рай за орнитолозите е защитената местност “Черният рът”, където може да се наблюдава разнообразие от птици.

Eкопътеки в района на Тетевен - подробна карта тук 
               
**Маршрути за района на вила Червен на края на страницата.

Екопътека 'Горска Пътека'
Започва на главния път, между Тетевен и Рибарица, в местността Свидола. Дължина – 7км, продължителност на прехода – около 5часа.

Екопътека 'Под Пръските на Водопада'
В началото пътеката се движи в градската част на Тетевен, по асфалтов път по поречието на река Козница. След около 3.5км се врязва в пресечен горски терен и достига подножието на красив водопад. Продължителност – около 2часа.

Екопътека 'Царичина'
Намира се в околностите на Рибарица. Трасето върви успоредно с границите на резервата Царичина, прес Величествени букови гори. Достига до 1338м н.в., от където се открива красива панорамна гледка. Връщането е по кръгово трасе, обратно към началото на пътеката.

Екопътека 'Нагоре към слънцето'
Започва на 9км от центъра на Тетевен, при с.Бабинци. Пътеката преминава през скалиста местност, ливади, люлякова гора. Продължителността е 3км, изкачването трае около 2 часа.

Връх Червен от Вила Червен и обратно
Пътеката започва от вила Червен право на горе и засича еко пътеката 'Нагоре към Слънцето', качването и слизането от другата страна на Чарвен трае около 4часа.Пътека Опастният Зъб
В началото пътеката се движи в градската част на Тетевен, по асфалтов път от автогарата, през Ловният Дом, хотел Здравец до Туристическият Дом.От там пътеката започва с продължителност 1 ч до заслона Опасен Зъб.

Пътека до в. Петрахиля
Маршрут 1: В началото пътеката се движи в градската част на Тетевен, по асфалтов път по поречието на река Козница. След около 3.5км засича пътеката за Водопада Скока. Асфалтовият път продължава докато стигне ловното място на Сава Младенов, след което пътеката продължава за в.Петрахиля. Маршрут 2: През пътека Опасният Зъб , двете пътеки се разделят, има маркировка.

Параклиса на в.Острич
Пътеката е в подножието на в.Острич и тръгва от центъра на с. Бабинци. От там е 30тина минути до Параклиса.

Хижа Момина Поляна
Пътеката започва от Елпромската хижа, с Черни Вит. Продължителността е 3км, изкачването трае около 2 часа.

В.Трескавец
Пътеката тръгва от центъра на с.Бабинци. Лятото на 2008 започват разкопки на Тракийско селище в подножието на Трескавец.

Хижа Георги Бенковски
Пътеката тръгва от пътя на местността Заводна, Рибарица. Продължителността е около 2часа.

Хижа Момина Поляна, Вежен, Ехо и Хижа Козя Стена, са отворени за планинари ентусиасти през цялата година. 

Костина
Лобното място на Гeoрги Бенковски, Рибарица. От там изкачването до хижа Бенковски трае около половин ден.


Минерални басейни
Село Шипково и с.Чифлик, минава се село Рибарица - с. Шипково, следете отбивката за с.Чифлик


** Пътеки в района на Вила “Червен”. F7A83F5D-EEC0-4F4B-B41B-81DD9D4E7319.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1shapeimage_1_link_2
Атракции
Еко туризъм